Maroilles_brocanteBrocante ThieracheSaint-Michel-en-Thierache


Brocantes

Bijna elk dorp, buurtschap of stadje in de Thiérache heeft een jaarfeest in de lente of zomer. Het wordt georganiseerd door een comité van inwoners. Aantrekkelijk onderdeel van de feestelijkheden is de brocante.
Inwoners grijpen de gelegenheid aan om spullen uit huis of schuur te koop aan te bieden. Op tafels en kleedjes, onder parasols en luifels liggen de curiosa, antieke meubels, serviezen en gereedschappen uitgestald. Het kan om alles gaan: een prentenboek net zo goed als een nachtkastje, een art deco lamp, een bijzondere spiegel, een kettingzaag of een bromfiets. Kristallen glazen, kachels van gietijzer, kaplaarzen en koperen haardstellen. Daarnaast vind je de culinaire huisvlijt met eigengemaakte paté’s, cider en honing. Het hele dorp is van de partij. Ook anderen zijn welkom als marktkramer. Sommige brocantes zijn bijzonder in trek en tellen honderden deelnemers, waaronder ook professionele brocanteurs-antiquaires en marktkooplui. Veel brocantes zijn dorps en kleinschalig, met een kermisje, harmonicamuziek en de plaatselijke fanfare.

Brocantes beginnen vaak vroeg. Al om 6 of 7 uur zijn de eerste verkopers actief. Maar er zijn ook verkopers die uren later hun uitstalling beginnen. Tot laat in de namiddag gaat het door.

Let wel, het bezoek van een brocante kan tegenvallen. Kies degene die niet al te ver uit de buurt zijn. In de Thierache Brocantes-kalender staan de brocantes die vanuit Any-Martin-Rieux (waar Bel Any ligt), Aubenton of Hirson binnen drie kwartier bereikbaar zijn.

brocante_Montcornet

Thierache_Signy-lÁbbaye_brocante

We houden een kalender bij met brocantes in de gehele Thiérache: in Aisne, de Thiérache Ardennaise, de Thiérache in Nord en in de zuidelijke punt van Belgisch Henegouwen. Bijna alles binnen een straal van 40 km.

Any-Martin-Rieux

Thenailles

La Hérie