Any-Martin-Rieux, église Saint-MédardThiérache rijmt op vacheweidewandelenEtang de la Mottebossen houden je uit de wind


Omgeving

La Thiérache
De streek Thiérache ligt deels in het departement Aisne (02), deels in Ardennes (08) en voor een stuk in België (Hainaut). Om de VVV-folder te citeren:
"De Ardenner Thiérache beslaat een groot, bosrijk natuurgebied, dat zich aan de noordkant van de rivier de Aisne uitstrekt tot Avesnes en Chimay waar de Oise ontspringt; aan de oostkant bevindt zich het plateau van Rocroi. Het is een streek met een geheel eigen karakter. Het landschap bestaat uit bossen, riviertjes, zachtglooiende weilanden en akkers die door hagen zijn omzoomd."

De Thiérache is tevreden met haar eigen charmes en biedt weinig bruisend vertier. U zult het zonder golfclub, zwemparadijs, disco, themapark, musea, bijzondere galeries en speciale boutiques moeten stellen. Dat kan langdurig plezierig zijn.

De attracties in de nabije omgeving van Any-Martin-Rieux zijn van bescheiden allure. Pittoresque. Zoals de vrolijke brocantes; in lente en zomer zijn er elk weekeind een paar in de buurt.
En er zijn de talrijke middeleeuwse kerken, klein maar indrukwekkend, doordat ze als forten dienden.
Van heel andere orde: de zwartblauwe nachten die de sterren ongekend helder laten uitkomen, onbeschadigd door licht- en luchtvervuiling.
blauwzwart met maan

Zwemmen, zomerse verkoeling? Vlakbij, in een meertje in het bos.
Goede restaurants? Niet dik gezaaid, maar ze zijn er wel.

Bezoekwaardig
De versterkte kerken
vertellen de geschiedenis van de Thiérache. In de 16de eeuw, tijdens de godsdienstoorlogen en de oorlog met Spanje, werd de streek vaak gebrandschat door bendes soldaten. Omdat er geen vestingsteden en burchten waren voorzag de bevolking de oorspronkelijke, vaak nog Romaanse, kerkjes van donjons - zware, verdedigbare torens. Sommige kerken werden nieuw gebouwd als fort, zoals in Jeantes.

Uit 1555 dateert de vestingstad Rocroi. Geheel in de vorm van een ster gebouwd, met 5 bolwerken en een diepe gracht. Eind 17de eeuw maakte de beroemde bouwmeester Vauban de stad nog geduchter. Aan Rocroi is drie eeuwen lang niets veranderd.

De Familistère in Guise. Het sociale paleis dat de kachelfabrikant Jean Baptiste Godin tussen 1856 en 1883 voor zijn arbeiders bouwde. Een unieke architecturale getuigenis van utopische motieven.

De Benedictijnse abdij van Saint-Michel-en-Thiérache werd in 945 gesticht door Ierse monniken. Het klooster wordt gedomineerd door een buitengewone 17de-eeuwse kerkfaçade ontworpen door de Venetiaan Jean-Baptiste de Mornat, die het midden houdt tussen Italiaanse renaissance en geometrisch classicisme.
Elk jaar, sinds 1987, wordt in de abdijkerk van Saint-Michel het beroemde muziekfestival voor oude en barok muziek gehouden. Vooraanstaande musici uit verschillende landen komen hier bijeen om te musiceren en op informele wijze van gedachten te wisselen met het publiek.

Any-Martin-Rieux is in 1800 ontstaan door de samenvoeging van Any en het 3 km verderop gelegen Martin-Rieux. Het dorp telt 516 inwoners. Het ligt in het uiterste noordoosten van het departement Aisne, tegen Ardennes aan, op enkele kilometers van de Belgische grens.
Any wordt voor het eerst vermeld in de zesde eeuw (na Christus). Daarna pas weer in 1123, door de monniken van de abdij van Saint-Michel. In de 16de eeuw verkrijgt Any de status van bourg. Het is dan in bezit van de hertogen van Guise. Het dorp maakt in die tijd een bloeiperiode door; met een reguliere weekmarkt en drie jaarmarkten.
Rond 1200 wordt de kerk van Saint Médard gebouwd. Een begin, want er wordt in de loop der eeuwen veel aan toegevoegd. En hersteld. De defintieve restauratie, met hulp van internationale vrijwilligers, is in 2008 feestelijk voltooid.

Any-Martin-Rieux heeft een eigen bos. Een flink bos, bijna geheel van loofbomen, met een gevarieerde fauna - van uilen tot reeën.

Signy-le-Petit, versterkte kerk eind 17de eeuw

Begin van de Franse militaire suprematie in Europa

De Franse overwinning bij Rocroi (1643) beëindigde de Spaanse overmacht in Europa.

Familistère van Godin in Guise

Abdij Saint-Michel-enThièrache